ČESKÝ BRATR 3/2024. TÉMA: TROJICE

2. dubna 2024

(ČB 3/2024) Co se v lidském těle nachází právě třikrát? Dlouho jsem si prohlížela samu sebe, ale nic mě nenapadlo. Trojka často reprezentuje nějaký nadpřirozený element.

ČESKÝ BRATR 3/2024. TÉMA: TROJICE
2. dubna 2024 - ČESKÝ BRATR 3/2024. TÉMA: TROJICE

Zde koná Bůh

Svým tělem jsme ukotveni z různých počtech, podle nichž se orientujeme. Tak desítku vnímáme jako číslo „kulaté“, protože máme deset prstů na rukou a nohou, pětku potom jako „polokulaté“, protože je to počet prstů na každé končetině. Specifická je samozřejmě jednička, nejen proto, že důležité orgány máme jen jednou (hlava, srdce, mozek…). Je to číslo symbolizující jedinečnost. 

Naše tělo má tolik párových orgánů, že se v češtině a některých dalších jazycích vyvinula dokonce samostatná gramatická kategorie, tzv. dvojné číslo neboli duál (vedle jednotného a množného). Duál se postupně rozšířil i na označení jiných párově se vyskytujících skutečností – např. manželů, milenců atd., kterým dnes říkáme prostě „pár“.

Číslo tři se ale těmto konceptům vymyká. Co se v lidském těle nachází právě třikrát? Dlouho jsem si prohlížela samu sebe, ale nic mě nenapadlo. Trojka často reprezentuje nějaký nadpřirozený element. V čínské kultuře je vnímána jako číslo šťastné. Objevuje se také v řadě náboženských systémů – ať už je to hinduismus nebo antický Řím. S principy trojice pracuje ší´itský islám i judaismus (např. tři části Tóry, tři praotcové).

V křesťanském kontextu je pak číslo tři číslem plnosti, celistvosti. Bible se symbolikou tří hojně a sofistikovaně pracuje. Nerada bych tu ale sklouzla k numerologické magii. Funkci čísla tři si v biblickém kontextu představuju spíše jako takový zvýrazňovač, který má podtrhnout důležitost toho, co se odehrává – Kristus je vzkříšen třetí den, kohout zakokrhá třikrát, mudrci od východu přinesou tři dary…

Nic z toho si nenárokuje historickou pravdivost, ale čtenáři to má říct: Pozor, zde se děje něco důležitého. Zde koná Bůh. Jan Heller ve svém výkladu symboliky čísel připomíná též triádu ctností: víra, naděje, láska. Věřím, že i v tom všem Pán Bůh koná.

Možná mi to nebudete věřit, ale stalo se kouzlem nechtěného, že téma Trojice vyšlo symbolicky právě na letošní třetí číslo…

Adéla Rozbořilová

ARO barva

OBSAH

TÉMA
Biblická úvaha – L. Chaloupka
Rozhovor s pravoslavnou teoložkou Kateřinou Kočandrle Bauer – O. Kolář
K čemu Boží Trojice? – P. Gallus
Trojiční přemyšlování pro teology začátečníky – J. Pechar
Otázka na tělo – A. Rozbořilová
MOJE CÍRKEV
Na farách polabských, tam se setkáváme – O. Zikmund
Rekonstrukce kostela v Olomouci – O. Holubec
Dvě jubilea – P. Melmuk
Consonare hledá nové členy – K. Reusch
O lidskou důstojnost – M. Vymětal
DIAKONIE
V srpnu otvíráme – P. Hladík
SLOVO
Občas se zastydět je zdravé – M. Vymětal
Proč mladí lidé (ne)chtějí kandidovat do (církevních) funkcí? – J. Dostál
Nikdy více je teď – A. Rozbořilová
Proč jsi to udělal, Jidáši?! – J. Pechar
Co je podstatné – O. Pikousová
Poslední slovo – A. Wrana