ČESKÝ BRATR 2/2024. TÉMA: JAK POZNÁVAT BOHA?

6. března 2024

(ČB 2/2024) Jak poznávat Boha? V únorovém čísle si pokládáme tuto těžkou, možná až troufalou otázku. Jak můžeme vůbec Boha poznávat? Naší ambicí samozřejmě nebylo podat čtenáři zaručený recept na to, jak zjistit, co je Pán Bůh zač, kde si na něj počíhat. Bůh je tajemství, a je tedy v celosti nepoznatelný, nezachytitelný a nepopsatelný. I přesto ale můžeme jeho přítomnost zřetelně zažívat a cítit.

ČESKÝ BRATR 2/2024. TÉMA: JAK POZNÁVAT BOHA?
6. března 2024 - ČESKÝ BRATR 2/2024. TÉMA: JAK POZNÁVAT BOHA?

Je Bůh v detailu?

Jak poznávat Boha? V únorovém čísle si pokládáme tuto těžkou, možná až troufalou otázku. Jak můžeme vůbec Boha poznávat? Naší ambicí samozřejmě nebylo podat čtenáři zaručený recept na to, jak zjistit, co je Pán Bůh zač, kde si na něj počíhat. Bůh je tajemství, a je tedy v celosti nepoznatelný, nezachytitelný a nepopsatelný. I přesto ale můžeme jeho přítomnost zřetelně zažívat a cítit. 

Základní premisou tematické otázky je to, že se nám Bůh poznat dát chce a také tak činí. Obrací k nám svoji tvář, podává nám ruku. Je na nás, vykročíme-li mu vstříc. V tomto čísle se proto chceme zamyslet nad tím, jak můžeme Pánu Bohu jít naproti. V jakých životních situacích a na jakých místech můžeme čerpat z jeho dobroty. 

Věřím, že nějakou osobní zkušenost s Pánem Bohem a jeho blízkostí má každý z nás. Neznamená to, že k nám musí nějak zřetelně promlouvat, ani se to nemusí stávat často. Možná by zde platila okřídlená poučka, že Bůh je v detailu. Ano, někdy skutečně musíme být pozorní, abychom jeho konání či vůli rozpoznali. A někdy Bůh zkrátka mlčí. Skrze Kristovu oběť je s ním však pevně propojen každý z nás – za každého jednotlivého člověka totiž Kristus zemřel, každého z nás vykoupil. A také pro každého z nás má místo ve svém království. 

Boží přítomnost smíme nepochybně zažívat v bohoslužebném shromáždění. Příslib nám k tomu dává sám Hospodin: „Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“ (Mt 18,20) S Pánem Bohem se ale můžeme setkat i jinde než při liturgii. Například skrze druhé lidi a jejich laskavost, naslouchání a odpuštění, anebo třeba skrze krásu a bohatství přírody, skrze zázrak života. Věříme přece, že každý život je dar, který nám dává sám Hospodin. 

Přeji vám všem inspirativní čtení a vnímavost pro rozpoznání Boží přítomnosti v každodennosti.

Adéla Rozbořilová

ARO barva